Ιστορία

Το γραφείο ιδρύθηκε το έτος 1977 από τους Αρχιτέκτονες Μηχανικούς, Θωμά Γαβαλά και Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά.

Οι δυό τους, σχεδίασαν, επέβλεψαν και κατασκεύασαν πάνω από 90 κτίρια μικρής, μέσης και μεγάλης κλίμακας ποικίλων χρήσεων.

Το υλοποιημένο έργο τους περιλαμβάνει μονοκατοικίες, οικιστικά συγκροτήματα, ξενοδοχειακές μονάδες, κτίρια πολιτισμού και θρησκείας. Επιπρόσθετα, ασχολήθηκαν εκτεταμένα με πολυάριθμες εφαρμογές πολεοδομικής ανάπλασης του δημόσιου τομέα. Κατά τη διάρκεια ενός πληθωρικού εργασιακού βίου άνω των 40 ετών, ακολουθούσαν πάντα με συνέπεια το ήθος και τις αρχές που πρέπει να συνοδεύουν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα.

ΘΩΜΑΣ ΓΑΒΑΛΑΣ
Founder

bio

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΟΝΙΟΥΔΗ-ΓΑΒΑΛΑ
Founder

bio

Τα έργα τους βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, τα περισσότερα στην Αθήνα, τη Σαντορίνη και τη Χίο, καθώς και σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων και της Πελοποννήσου.

Το κοινό υπόβαθρο των δύο ιδρυτών, κυμαίνεται από την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, την επαγγελματική και επιστημονική αρθρογραφία σχετικά με τη σύγχρονη Ιστορία του Ελληνικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, μέχρι τη μελέτη, την έκδοση οικοδομικών αδειών και την κατασκευή μερικών από τα πρώτα πολυτελή ξενοδοχεία στο νησί της Σαντορίνης, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Η κατασκευαστική αρτιότητα – ως εκ τούτου και η αντοχή στο χρόνο – του τελικού δομημένου αποτελέσματος, αποτελούσε ανέκαθεν θεμέλιο ζητούμενο διασφάλισης ποιότητας.

ΘΩΜΑΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

Γεννήθηκε το 1953 στον Πειραιά. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιώς. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1972-1977) από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Τα τελευταία 45 χρόνια έχει πραγματοποιήσει ως μελετητής και επιβλέπων μηχανικός πολλά ιδιωτικά έργα κατοικιών, εμπορικών κέντρων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, κτιρίων εκπαίδευσης, συνεδριακών κέντρων και άλλων. Έχει κατασκευάσει σημαντικό αριθμό κτιρίων. Είναι μελετητής δημοσίων έργων.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΟΝΙΟΥΔΗ-ΓΑΒΑΛΑ

 

Η Θεοδώρα Μονιούδη-Γαβαλά είναι Διδάκτωρ Αρχιτέκτων Μηχανικός και αφυπηρετήσασα Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας (τ. Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών). Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού  Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει ασχοληθεί με ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες της ιστορικής κληρονομιάς και με αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες. Εκπόνησε σημαντικό αριθμό μελετών Δημοσίου και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει πολυετή δραστηριότητα που σχετίζεται με την έρευνα της ιστορίας της αρχιτεκτονικής οικισμών του ελλαδικού χώρου. Έχει συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών. Τιμήθηκε με Έπαινο της Τάξεως των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών (1996). Είναι συγγραφέας 9 βιβλίων.

ΜΕΝΟΥ