Το γραφείο ιδρύθηκε το έτος 1977 από τους Αρχιτέκτονες Μηχανικούς, Θωμά Γαβαλά και Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά.
Οι δυό τους, σχεδίασαν, επέβλεψαν και κατασκεύασαν πάνω από 90 κτίρια μικρής, μέσης και μεγάλης κλίμακας ποικίλων χρήσεων.
Το υλοποιημένο έργο τους περιλαμβάνει μονοκατοικίες, οικιστικά συγκροτήματα, ξενοδοχειακές μονάδες, κτίρια πολιτισμού και θρησκείας. Επιπρόσθετα, ασχολήθηκαν εκτεταμένα με πολυάριθμες εφαρμογές πολεοδομικής ανάπλασης του δημόσιου τομέα. Κατά τη διάρκεια ενός πληθωρικού εργασιακού βίου άνω των 40 ετών, ακολουθούσαν πάντα με συνέπεια το ήθος και τις αρχές που πρέπει να συνοδεύουν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα.
Τα έργα τους βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, τα περισσότερα στην Αθήνα, τη Σαντορίνη και τη Χίο, καθώς και σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων και της Πελοποννήσου.
Το κοινό υπόβαθρο των δύο ιδρυτών, κυμαίνεται από την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, την επαγγελματική και επιστημονική αρθρογραφία σχετικά με τη σύγχρονη Ιστορία του Ελληνικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, μέχρι τη μελέτη, την έκδοση οικοδομικών αδειών και την κατασκευή μερικών από τα πρώτα πολυτελή ξενοδοχεία στο νησί της Σαντορίνης, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Η κατασκευαστική αρτιότητα – ως εκ τούτου και η αντοχή στο χρόνο – του τελικού δομημένου αποτελέσματος, αποτελούσε ανέκαθεν θεμέλιο ζητούμενο διασφάλισης ποιότητας.
Η Θεοδώρα Μονιούδη-Γαβαλά είναι Διδάκτωρ Αρχιτέκτων Μηχανικός και αφυπηρετήσασα Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας (τ. Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών). Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει ασχοληθεί με ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες της ιστορικής κληρονομιάς και με αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες. Εκπόνησε σημαντικό αριθμό μελετών Δημοσίου και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει πολυετή δραστηριότητα που σχετίζεται με την έρευνα της ιστορίας της αρχιτεκτονικής οικισμών του ελλαδικού χώρου. Έχει συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών. Τιμήθηκε με Έπαινο της Τάξεως των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών (1996). Είναι συγγραφέας 9 βιβλίων.