Εστίαση

4 Απριλίου 2023

Σμίλη: εργαλείο διαφόρων επαγγελμάτων (λιθοξόου, σιδηρουργού, χειρουργού κλπ), που έχει μία πεπλατυσμένη κοφτερή άκρη
≈ συνώνυμα: καλέμι, κοπίδι, σκαρπέλο

Το γραφείο ανέλαβε την αποπεράτωση και αποκατάσταση ενός επταώροφου κτιρίου ευρισκόμενου στη συμβολή των οδών Αχιλλέως και Θερμοπυλών, ακριβώς πάνω στην πύλη εισόδου της πόλης της Αθήνας. Το κτίριο είχε παραμείνει στο στάδιο του φέροντος οργανισμού από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Μια κατασκευή που έχει πληθώρα σοβαρών αλλοιώσεων απο την πάροδο των 5 δεκαετιών εγκατάλειψης αλλα και προβλημάτων στατικής φύσεως λόγω του βεβιασμένου τρόπου αρχικής σκυροδέτησης. 

Αρχικώς κληθήκαμε να μελετήσουμε τον τρόπο πλήρους στατικης αποκατάστασης και τον εναρμονισμό του κέλυφους με τα σημερινά δεδομένα αντισεισμικής θωράκισης. Το κτίριο χρίζει ενίσχυσης στο σύνολο των δομικών στοιχείων του.

Ταυτόχρονα μας ανατέθηκε να το μετατρέψουμε σε μια κομψή πολυτελή ξενοδοχείακή μονάδα, αποτελούμενη από 12 μοναδικές σουίτες που να φιλοξενούν από 2 έως 4 άτομα έκαστη, ενώ στο ισόγειο δημιουργείται ενα εξωστρεφές bar – restaurant που εξυπηρετεί αμφότερα το ξενοδοχείο αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Το ιδιαίτερο σχήμα του ακινήτου, όπως και η ανάγκη εσωστρέφειας λόγω τοποθεσίας, οδήγησε την αρχιτεκτονική ομάδα σε μία γεωμετρική σύνθεση απλοποίησης των σύνθετων γωνιών του κελύφους αλλά και στη δημιουργία ημιυπαίθριων χώρων που να συνοδεύουν την εσωτερική διάταξη. Ο στόχος ήταν η επίτευξη όσο το δυνατό μεγαλύτερη ιδιωτικότητας αλλά και ηχητικής προστασίας από τις πολύβουες λεωφόρους που περικλείουν το ακίνητο. Γραμμικά στοιχεία φύτευσης κατα μήκος των εξωστών, απαλύνουν την οπτική σκληρότητα του περιβάλλοντος χώρου, ενώ ο στοχευμένος φωτισμός ανάδειξης της εξωτερικής γλυπτικότητας, τονίζει τις πεπερασμένες σε εμβαδόν εσοχές, ως επι το πλείστον, ταπεζοειδούς κάτοψης.

Επιλέχθηκε μία επένδυση από θερμοπρόσοψη απομιμήσης φυσικού πετρώματος της Εταιρείας STO, για το σύνολο του κτιρίου με χρήση χρώματος αυτοκαθαριζόμενου που να είναι ταυτόχρονα ανθεκτικό στην έντονη αστική ρύπανση, συντελώντας στη μακροβιότητα της όψης με το ελάχιστο κόστος συντήρησης. Οι εκτεταμένες ενισχύσεις του φέροντα οργανισμού κρύβονται πίσω από την γλυπτική πρόσοψη με στόχο να μην είναι διακριτές ούτε από έμπειρο μάτι, ενώ οι οξυκόρυφες αποτμήσεις στοχεύουν στην απομείωση του οπτικού όγκου του συνολικού κελύφους.

Ομάδα Μελέτης:

Αντώνης Γαβαλάς
Τάσος Καρνέσης
Βάνια Αγγελοπούλου
Ξένια Σωτηροπούλου
Μαρίσα Γούλα
Γιώργος Μαυρογιάννης

ΜΕΝΟΥ